Kunstig intelligens

Kunstig intelligens er når datamaskiner og programmer begynner å tenke selv og lærer av tidligere erfaringer. Det er i stor utvikling og blir stadig tatt i bruk av flere og flere ulike bedrifter og virksomheter. Alt fra selvkjørende biler til strømmingstjenester som Netflix eller YouTube.

The Netflix Prize

Netflix er en strømmingstjeneste som tilbyr hundrevis av serier og filmer til sine brukere. Med et så stort utvalg kan det være vanskelig å finne det hver enkelt liker og ønsker å se på.

Netflix bruker derfor kunstig intelligens og algoritmer for å gjøre det lettere for seerne. Gjennom å huske hva brukeren tidligere har sett og rangert filtrerer Netflix ut hvilke filmer og serier som har størst sannsynlighet for å falle i smak for brukeren neste gang han ønsker å se på film.  Jo flere filmer brukeren ser og rangerer, jo mer nøyaktig blir resultatet.

I oktober 2016 gikk Netflix ut med det de kaller for” The Netflix Prize”.  Her lovet de ut 1 million dollar til den eller de som kunne utvikle en algoritme som ville forbedre deres forslagsmotor med 10% eller mer. Dette viser at Netflix har forstått hvor viktig det er å utnytte akkurat dette med kunstig intelligens. Da Netflix annonserte dette sprette det seg over hele internett og sørget for at de ikke bare oppnådde en mer treffsikker forslagsmotor, men også mye oppmerksomhet verden over.

https://www.thrillist.com/entertainment/nation/the-netflix-prize#

Selvkjørende Biler

Bilprodusenter benytter seg også i høy grad av kunstig intelligens gjennom selvkjørende biler. Konkurransen i kappløpet om å få sine biler i salg og tilgjengelig for vanlig folk først er stor og de første selvkjørende bilene er allerede på veiene. Dette er i Volvos hjemby Gøteborg, men bilene er enda ikke i salg. Dette skal i følge Volvos planer skje i 2021. Selv om Volvos biler er selvkjørende må det sitte en sjåfør i bilen som passer på.

Det er ikke lenger snakk om hvis men når veiene fylles opp av selvkjørende biler. Selv om mange i dag skeptisk til å gi fra seg ansvaret til kunstig intelligens og algoritmer i noe så farlig trafikken, er det viktig å også tenke på at dette eliminerer noen av de største faremomentene som finnes i trafikken i dag; mobilbruk bak rattet, promillekjøring, sovne bak rattet osv…

Kilder

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *